- 3 su bardağı ince bulgur
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3-4 adet orta boy domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 küçük boy soğan
- 2-3 diş sarımsak
- isot
- karabiber
- tuz
- pul biber
- kuru nane
- kimyon
- sumak
- yarım demet maydanoz
- tercihen dere otu
- yeşil soğan
- limon
- göbek salata yada marul.
Yapmaya başlamadan önce tırnaklarımın kısa olduğundan emin oldum. Yoğurma işlemi yapacağım için tırnaklarımın arasına dolması benim için çok korkunç bir senaryo. Kesmek istemeyenlere de eldiven takmasını öneririm hijyenik açıdan olmasa bile emin olun estetik açıdan da daha sonra kesmek zorunda kalırsınız. Saçlarımı tutması için tülbent bağlayıp ellerimi yıkadım. ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ :). Domatesleri rendeleyip bir kaba ayırdım. Soğanı, sarımsağı ince ince doğradım. eğer size yardım edecek kimse yoksa çiğköfteyi yoğurmaya başladıktan sonra tekrar tekrar kalkmak zor olacağından bütün malzemeleri en başta ince ince doğrayıp bir kenara ayırmak en mantıklısı.
Yoğurma işlemi için düz geniş bir tepsi tercih ettim. Bulguru tepsiye yaydıktan sonra üzerine rendelediğim domatesi azar azar katıp yoğurarak bulgurumu ıslatmış oldum. Dilerseniz bulgurunuzu su ile de ıslatabilirsiniz ancak domates ile yaptığımda çok daha lezzetli oluyor. Bulgur taneleri elimi acıtmamaya başladığında soğan ve sarımsağı katıyorum. bir miktar sıvı yağ ile salçamı kavuruyorum ve kuru naneyi içerisine atıyorum. karışımı bulgurun üzerine döküyorum ve yoğurmaya devam ediyorum.yaklaşık 10- 15 dakika sonra bulgur iyice kıvamına geliyor. İsot, karabiber, sumak, pul biber, kimyon ve limon katarak karıştırıyorum. Maydanoz ve yeşil soğanı en son katıyorum ki acı suyu çıkmasın. Karıştırdıktan sonra avucumla küçük parçalar kopartıp parmak izlerim çıkana kadar sıkıp tepsiye diziyorum. Azıcık dinlendikten sonra marul yaprakları ile dilediğiniz gibi süsleyip sunabilirsiniz. Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder